Sollicitatietips

Hoe kun je je nu zo goed mogelijk voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Ieder bedrijf en iedere contactpersoon is immers anders. De vragen zullen daarom nooit hetzelfde zijn. Het blijft dus spannend wat ze willen weten.

Hieronder een aantal van onze tips en ervaringen;

  • Lees je in over het bedrijf (bezoek de website van het bedrijf, de LinkedIn bedrijfspagina en/of gebruik zoekmachines op het internet). Hiermee krijg je informatie over het bedrijf en toon je interesse in het bedrijf.
  • Lees het functieprofiel goed door en weet te benoemen waar raakvlakken zitten en hoe jouw capaciteiten en ervaringen daarop aansluiten. Wees je ook bewust van de ontwikkelpunten in de functie.
  • Je mag best tijd nemen om over een vraag na te denken. Je kunt bijvoorbeeld de vraag herhalen zodat je net wat meer tijd hebt om antwoord te geven. 
  • Wees open en eerlijk.
  • Indien er vragen zijn over een voormalig werkgever, ben dan eerlijk maar laat je nooit negatief uit over een voormalig werkgever.   
  • Geef een open antwoord. Niet alleen ja of nee, maar onderbouw je antwoord ook door een voorbeeld of een waarom.
  • Zorg dat je luistert wat er gezegd wordt en stel gerust vragen. Dit toont aan dat je interesse hebt. Voorbeeldvraag: wat maakt het leuk om voor dit bedrijf te werken?
  • Zorg tijdens het gesprek een open houding.
  • Heb je vooraf vragen? Schrijf ze op in een boekje en neem dit mee. Aan het einde van het gesprek kun je dit er altijd bij pakken en zien of al je vragen aan bod zijn geweest. Daarnaast geef je zo aan dat je je goed hebt voorbereid.

Je weet tevoren nooit hoe een gesprek gaat verlopen maar je kunt wel voorbereid  zijn. Zorg daarom dat je de zaken waarop je wel invloed hebt goed voor elkaar hebt.

In een sollicitatiegesprek gaat het er niet enkel om dat de werkgever van jou overtuigd raakt. Het is ook belangrijk dat jij erachter komt of het bedrijf bij jou past. Voldoet de baan aan jouw verwachtingen of blijkt het toch anders te zijn? Samen met de werkgever kijk je of jullie bij elkaar passen.

 

Hartelijk gefeliciteerd met je vervolggesprek! Tijdens deze nieuwe ronde is het aan te raden je op een vergelijkbare manier te presenteren als tijdens het kennismakingsgesprek. Deze ben je immers goed doorgekomen. Het belangrijkste is dat je goed voorbereid bent en een goed verhaal hebt over jezelf, jouw carrière en vooral wat jouw toegevoegde waarde is voor het bedrijf!

Dit vervolggesprek gaat waarschijnlijk meer de diepgang in. Je bent een stap dichter bij je nieuwe baan! Waar moet je op letten tijdens dit vervolggesprek? Hierbij geven we je graag wat tips mee ter voorbereiding.  

  • Een goede voorbereiding is het halve werk! De meeste vragen gaan over je werkervaring en over je geschiktheid voor de functie. Het is belangrijk dat je je van tevoren afvraagt wat belangrijk is voor jou! Nu jij meer inzicht hebt in de functie, kan je in het gesprek ook beter aangeven waarom jij de beste kandidaat bent. Maar jij hebt ook vragen!    
  • Zorg voor een duidelijk beeld van je functie, de werkplek en je toekomstige collega’s. Vraag desgewenst om een korte rondleiding om een goed beeld te krijgen van je werkomgeving;
  • De vragen zullen gerichter en inhoudelijker zijn. Zorg dat je je vaardigheden kunt onderschrijven met concrete voorbeelden. Ben je bijvoorbeeld flexibel? Waaruit blijkt dit. Noem een voorbeeld van een situatie waarbij je je flexibel hebt opgesteld. Heb je bij je vorige werkgever een verbetering doorgevoerd? Wat was de eerdere situatie en hoe heb je dit aangepakt om tot een ander resultaat te komen.
  • Misschien waren er na het eerste gesprek wel zaken die je niet helemaal duidelijk waren. Dit vervolggesprek is het ideale moment om duidelijkheid te krijgen. Schrijf op welke zaken je graag opgehelderd wilt hebben en vraag deze tijdens de tweede ronde.
  • Is het duidelijk wat concreet je werktijden zijn, wat zijn de arbeidsvoorwaarden en je salaris?
  • Misschien krijg je al aan het einde van het tweede gesprek de baan aangeboden. Goed nieuws natuurlijk, maar geef niet direct antwoord tenzij je 100% zeker bent van je beslissing. Het is heel redelijk om te vragen om bedenktijd, het gaat om een grote stap in je leven. Informeer wanneer ze antwoord willen hebben zodat je er thuis nog even rustig over na kan denken.
  • Is het gesprek ten einde? Heb je alles gevraagd wat je wilde vragen? Ben je (nog steeds) enthousiast? Laat dit dan vooral blijken. Vraag gerust of er nog meerdere kandidaten in procedure zitten en hoe het vervolg eruit ziet.

Onthoud dat het gesprek voor beide partijen duidelijkheid moet geven. Veel succes in de voorbereiding en vooral: veel sollicitatieplezier!